Backup plugins voor WordPress

Backup plugins voor WordPressIn de categorie ‘Backup plugins voor WordPress’ zijn vele tientallen plugins beschikbaar voor het maken van backups en nog verbaasd het mij steeds dat ik in acht van de tien sites géén backup software zie.
Ik ben een voorzichtig mens en dat is niet voor niks. Uit ruime ervaring weet ik dat bij een simpele update van de plugins het vreselijk mis kan gaan. Door een conflict in software kan het zo maar gebeuren dat een site omver valt. En dan? Heb je niks meer! Ik kan dan ook nooit begrijpen dat er zó maar op het update-knopje wordt gedrukt zonder het maken van een backup.
Twee andere gevaren voor de continuïteit van een website zijn technische problemen bij de hoster en hackers die het gemunt hebben op het ernstig onklaar maken van een website.
Kortom: voldoende redenen om backups te maken. Maar ja, met welke tool dan, want er zijn er kennelijk zo veel. Tot hier de frustratie en nu de oplossingen ……..

Na uitvoerige testen heb ik gekozen voor Duplicator als backuptool. Waarom? Voor mij is het belangrijk dat een tool een backup levert wat ik héél simpel en 100% betrouwbaar kan terugplaatsen op iedere willekeurige domeinnaam. Alle hieronder genoemde tools hebben faciliteiten zoals upload naar de cloud en timers voor het maken van backups.
Voordat ik dat vertel, zal ik eerst uiteenzetten waarom de andere tools voor mij afvielen.

Backup plugins voor WordPress

All-in-One WP Migration viel af omdat het maken van een backup van grote sites wel gaat, maar voor het terugzetten ervan heb je ineens de betaalde versie nodig. Dat vond ik best gemeen! Pas op het moment dat je in de shit zit om een site te gaan terugzetten, mag je afrekenen. Je hebt dan géén vrije keuze meer. Je móet betalen, anders heb je géén site meer!

Updraft heeft voor mij 2 nadelen: de eerste is dat als je een site wilt terugplaatsen op een andere url (wat ik doen om een site op mijn ontwikkeldomein te willen zetten), dan noemen ze het meteen ‘migratie’ en mag je gaan betalen. Het tweede tegenargument is dat is het terugzetten van een backup complex vind: je moet een lege WordPress installatie neerzetten en daarbinnen wordt een restore gemaakt.

Vanuit mijn Joomla achtergrond ben ik een aanhanger van Akeeba Backup die ook een tool heeft gemaakt voor WordPress. Helaas heeft Akeeba voor WordPress mij een paar keer in de steek gelaten door een backup niet te kunnen terugzetten, dus daarin was ik het vertrouwen kwijt. Het voordeel van Akeeba is wel dat de core-version gratis werkt, óók voor grote websites en het terugzetten érg simpel gaat! Je hebt alleen maar het backup bestand nodig én een eenvoudig restore programma om een restore te kunnen maken. Ook op een ander domein.

Voordat ik aan mijn favoriete tool Duplicator begin, moet ik nog wel zeggen dat mijn beheertool InfiniteWP voor mij automatische backups maakt die ik simpel op ieder domein kan terugplaatsen. Duplicator gebruik ik dan ook alleen maar voor handmatige en tussentijdse backups.
Zoals gezegd is voor mij is één ding héél belangrijk aan een backuptool: het op héél simpele en 100% betrouwbare wijze kunnen terugplaatsen van een site op iedere url. Dat laatste is van belang omdat ik van veel sites een kopie wil plaatsen op mijn ontwikkeldomein. Omdat WordPress in de database het absolute pad (https://www.xxxxx.yyy/uploads/plaatje.jpg in plaats van relatief /uploads/plaatje.jpg) naar bijvoorbeeld plaatjes opslaat, is het niet zo simpel om een site even op te pakken en te verplaatsen.
Duplicator voldoet aan mijn eisen. Indien een site té groot is, dan geeft Duplicator dat reeds bij het maken van de backup aan en is Duplicator Pro nodig.

Heb je vragen over backup plugins voor WordPress, neem dan gerust contact met ons op.

Call Now Button