Wanneer ik een plugin nodig heb omdat er specifieke functionaliteit gewenst wordt, is Google eigenlijk het eerste vertrekpunt. Niet alleen in het Nederlands, maar zeker ook in het Engels wordt gezocht naar passende software. In de regel verschijnen er zoekresultaten met titels als ‘de beste 6 ….. plugins’ wat altijd handig is om je verder te oriënteren op de beschikbaarheid van plugins. Na deze lijstjes gezien te hebben ga ik uiteraard als eerste kijken of de functionaliteit van de plugins passend is voor wat nodig is in de site van de klant. Functioneel wel of niet passen is van eminent belang!
Na de functionele toets volgt een interpretatie van de positie van de plugin in het WordPress landschap en een toets van de ontwikkelaar. De informatie op de WordPress site https://nl.wordpress.org/ helpt daarbij enorm. Op deze site zijn waardevolle cijfers getoond zoals:
Laatst bijgewerkt
Dit geeft aan wanneer de ontwikkelaar voor het laatst een update heeft geplaatst. Is dat maanden geleden, dan frons ik de wenkbrauwen. Het kan bijna niet waar zijn dat je software in maanden tijd niet hoeft bij te werken. Kortom: is de ontwikkelaar nog wel actief bezig met de plugin of laat ie het uit z’n handen vallen?
WordPress versie vereisten
Voor welke WordPress versie is de plugin geschikt gemaakt en is ie geschikt voor de versie waarmee gewerkt wordt.
Actieve installaties
Op hoeveel installaties wordt de plugin gebruikt? Zijn dat er tientallen, duizenden of nóg meer? Zegt iets over de populariteit van de plugin.
Waardering
Hoe waarderen gebruikers de plugin? Hoeveel sterren heeft de plugin? Op basis van hoeveel stemmen komt dit sterrengetal tot stand?
Twijfel je nog? Dan kunnen de reviews van gebruikers je nono verder overtuigen.
Aanvullende informatie
Naast de genoemde plugin-site van WordPress kan natuurlijk op de website van de ontwikkelaar en uit online reviews nog aanvullende informatie worden verkregen.
Er is dus voldoende informatie beschikbaar om plugins zo goed mogelijk te waarderen. Doe er je voordeel mee!