Hoe werken de permalink instellingen in WordPress? De 1e stap in SEO!

 

Permalink instellingen

De permalink is de linknaam die een berichten in WordPress krijgt. Het is de linknaam, die met permalink instellingen aan te passen is, naar een specifieke pagina in een website. Het geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om zo’n link te delen met anderen zodat ze gelijk op de juiste pagina komen.
Google gebruikt deze link ook om bezoekers meteen naar de juiste pagina te brengen, maar Google vergelijkt de link ook met de inhoud van de content en kent een hogere waarde toe aan de pagina wanneer link en inhoud met elkaar in overeenstemming zijn.

De permalink wordt wel eens verward met de slug. Het heeft alles met de slug te maken, maar de slug beschrijven we in een ander artikel.

Heb je een pagina die alles beschrijft over een konijn en de pagina link luidt domeinnaam.com/?tp=10, dan kan Google daar niks mee. Als de linknaam van de pagina echter konijn bevat zoals hier: domeinnaam.com/konijn, dan stemmen inhoud en link met elkaar overeen wat een betere score oplevert.

 

Permalink instellingen

 

Standaard maakt WordPress nogal rommelige permalinks zoals bijvoorbeeld: domeinnaam.com/2022/01/05/konijn. WordPress zou echter WordPress niet zijn, als dat niet aan te passen zou zijn.

Welke opbouw van de permalinks zijn mogelijk in WordPress?

In de menu-keuze ‘Instellingen’ vind je ‘Permalinks’ waar van alles aanpasbaar is. De volgende keuzes zijn mogelijk:

  • Eenvoudig: domeinnaam.com/?p=10
  • Jaar, maand, dag en naam: domeinnaam.com/2022/01/05/konijn
  • Jaar, maand en naam: domeinnaam.com/2022/01/konijn
  • Numeriek: domeinnaam.com/10
  • Berichtnaam: domeinnaam.com/konijn
  • Aangepaste structuur: Deze kan jezelf kiezen.

Welke instelling voor permalinks is de beste?

Zoals al eerder aangegeven zal Google de pagina meer waarde toekennen wanneer de inhoud en de link met elkaar in overeenstemming zijn. Dat pleit er dus voor dat je kiest voor de berichtnaam in de permalink.

Als je de permalink gaat wijzigen nadat je jouw site online hebt gezet, moet je je wel realisern dat het veranderen van je permalinkstructuur na het publiceren van artikelen wel al je bestaande links kapot maakt.
Als je de permalinkstructuur verandert op een bestaande website, zorg dan dat de oude URL’s redirecten naar de nieuwe permalinks. Hoe je dat doet laten we je graag in een andere video zien.

Wat is het nut voor een goede permalink?

Eigenlijk zijn er twee voordelen, te weten:

  1. een ‘mooie’ link soort beter in Google, waardoor de vindbaarheid van jouw site wordt verhoogd.
  2. om een link te delen, is een ‘mooie’ link duidelijker voor de ontvanger.

Met deze instellingen kun je de url van de wordpress webpagina’s dus belangrijk verbeteren.

Lees hier de beschrijving over permalink instellingen op de WordPress spoort website: https://wordpress.org/support/article/using-permalinks/

Als onderdeel van een verbeterde SEO kunnen wij zeker helpen om de vindbaarheid van een website te vergroten.

Wat is een slug in WordPress?

Een permalink wordt vaak verward met de slug.

 

Call Now Button