In 10 stappen: Het maken van videos stap voor stap

 

Mijn vrienden hebben zich ook kapot gelachen toen ze zagen dat ik ging vloggen en dat ik bezig ging met het maken van videos. Waar gaat ie het in vredesnaam over vloggen.

Inhoud

Het maken van videos stap voor stap

Ik vertel je hier in detail waarom het maken van videos buitengewoon interessant is om beter gevonden te worden!

YouTube is tweede grootste zoekmachine

Wat mijn vrieden niet weten, is dat YouTube na Google, de tweede grootste zoekmachine is. Ze gaven inderdaad toe dat ze voor uitleg van diverse vragen zelf ook graag naar YouTube gaan. Kijk! Dat bedoel ik maar. Wil je dus online zichtbaar zijn, dan is Google dus niet het enige platform. DAn zou je nog kunnen zeggen: en Bing en Yahoo dan? Hmmmmm. Die spelen zo’n ondergeschikte rol in het zoek landschap, dat ik me daar niet op richt. Met Google en YouTube heb je 99% van de zoekers te pakken!

Welke apparatuur heb je nodig voor het maken van filmpjes?

Een laptop met ingebouwde camera is toch genoeg? Uhhhhh, nou nee. Ook dat heb ik gedacht en geprobeerd, maar dat is het niet. De camera van een gewone laptop heeft niet de resolutie waarmee je een mooi filmpje kunt maken. Een externe camera is al een must. Voor de microfoon geldt eigenlijk hetzelfde. Laptop microfoons zijn niet van topkwaliteit die een goede video nodig heeft.
Ik heb een 2K webcam met een maximale resolutie van 2592 × 1944 pixels. Perfect voor een YouTube video van 2560 x 1440 pixels. Daarnaast gebruik ik een RØDE microfoon.
Verder gebruik ik een tweede beeldscherm om de opname software te kunnen draaien. Soms heb ik tevens een tablet naast mijn laptop staan om de onderwerpen die ik wil bespreken te plaatsen. Een soort van stilstaande autocue zeg maar.

Welke opstelling maak je?

Ik kies ervoor om een opstelling van mijn camera te maken waarbij ik zo recht mogelijk in de camera kijk, ook al moet ik mijn ogen richten op het scherm. Om dat te kunnen doen, zet ik mijn laptop op een verhoging, dan is het scherm op ooghoogte, en zet ik de camera op het toetsenbord van mijn laptop. Onder de verhoging gebruik ik een extra aangesloten toetsenbord en muis. Uiteraard kun je met een vaste PC zo’n zelfde soort opstelling maken, maar omdat ik veel reis, heb ik geen vaste PC bij me.

Groen scherm

Achter mij heb ik een groen scherm waarmee het mogelijk wordt om in de opnamesoftware een andere achtergrond te kiezen.

Goede belichting!

De opstelling wordt afgemaakt met aanvullende belichting op een driepoot.

Voorbereidingen voor het maken van een video

De voorbereiding van een video begint met het schrijven van een artikel over het onderwerp waarover ik een video ga maken. Daarmee sla ik twee vliegen in één klap:

  1. ik moet goed onderzoek doen naar het onderwerp, want anders kan ik er niet over schrijven en
  2. ik heb gelijk een inhoudelijk tekstueel stuk om op de website te plaatsen.

Het opnemen van een video

Het opnemen van een video wordt met OBS gedaan. OBS is een gratis downloadbaar tool. In OBS kun je op eenvoudige wijze het beeld opgenomen door de webcam en het beeldscherm wat je wilt tonen samenstellen. Tevens wordt rechtsboven een brandmark label geplaatst.

De videobewerking uitgelegd

Er zijn vele programma’s voor het bewerken van videos. Je moet zelf maar eens rondkijken wat er is en wat voor jou bruikbaar is. Ik heb gekozen voor Movavi. Deze software is verkrijgbaar in het Nederlands, is erg intuÏtief en daardoor gemakkelijk in gebruik. Met weinig kennis van dergelijke software, kun je hier vrij snel mee werken. Er is een gratis demoversie voor zeven dagen te downloaden. Met een aanschafprijs die ligt tussen € 32,95 en € 52,95 afhankelijk van welke functionaliteit je kiest én soms geven ze nog 20% korting, dan ben je al helemaal niet al te duur uit! Goed te doen.

Wij hebben een leuke intro gemaakt met muziek om de inhoud van de video en onze naam van Basecamp Online duidelijk te maken. Die plakken we met Movavi er simpelweg voor.

Hoe te publiceren in YouTube?

Als de video klaar is, dan kun je ‘m gaan publiceren. Maak daarvoor een YouTube kanaal aan met een gelijksoortige naam als jouw bedrijfs- en websitenaam. Op dat kanaal ga je al je videos plaatsen. Even er aan denken dat je een banner maakt en een introfilmpje voor YouTube.

Wat vermeld je bij jouw video?

Bij het filmpje in YouTube ga je de volgende dingen vermelden:

  1. Je geeft jouw video een duidelijk titel.
  2. De ondertiteling moet je aanzetten en enkele uren nadat de video is geplaatst heeft YouTube die klaar en kun je verbeteringen aanbrengen.
  3. Neem logische tags op bij jouw video. Aan de hand van de tags kan YouTube jouw video beter classificeren.
  4. Eveneens voor een betere classificering plaats je de video in een playlist
  5. Van jouw artikel neem je een korte introtekst over op YouTube en verwijst daarna naar het artikel op jouw website waar de rest staat.
  6. Maak met Canva (www.canva.com) een YouTube-miniatuur maken van 1280 x 720 pixels die je als thumbnail in YouTube vor jouw video kunt plaatsen. Met een pakkende thumbnail kun je de aandacht trekken van de YouTube zoeker.
  7. Klik op ‘publiceren’ en je bent online in YouTube!

Publiceren op jouw WordPress website

De laatste stap in het hele proces is het publiceren van de gehele tekst mét een vertoning van het YouTube filmpje op jouw eigen website. Uiteraard zorg je met Rank Math er weer voor dat jouw artikel een zo hoog mogelijke SEO score krijgt. Uiteraard gebruik je daarbij onze tip om slechts één keyword te gebruiken voor het artikel en de video die je aan het maken bent. Het waarom van één keyword gebruiken lees je in ons artikel ‘Ik wil graag beter gevonden worden! Gebruik één focus keyword!’.

Yeah!Je bent vindbaar!

Yeah! Je staatr in YouTube en de eerste stappen naar vindbaarheid zijn gezet. En nu maar afwachten wanneer en hoe Google jouw werk wil gaan oppikken.

Call Now Button